Erstatningsposterne efter piskesmæld
Er det fastslået eller anerkendt, at der er en ansvarlig skadevolder, og at der helt eller delvist er årsagssammenhæng, skal der tages stilling til udmåling af erstatning. Udmålingen sker på baggrund af reglerne i erstatningsansvarsloven. Princippet for al erstatning er fuld økonomisk genopretning. Det vil sige at alle tab skal dækkes, og loven skal fortolkes i lyset heraf. Loven skelner mellem poster, der skal dække et løbende, midlertidigt tab (tabt arbejdsfortjeneste og svie-/smertegodtgørelse), og poster der skal dække et varigt tab (varigt mén og tab af erhvervsevne). Nedenstående gennemgang kan ikke erstatte en konkret gennemgang og rådgivning. Kontakt os for en gratis vurdering af din sag på telefon 45 93 21 50.
Loven giver ret til følgende erstatning og godtgørelse:
Tabt arbejdsfortjeneste efter whiplash:
Mister du på grund af skaden indtægter ved arbejde; det kan være at du er sygemeldt, men det kan også være at du bare ikke længere kan merarbejde eller overarbejde m.v., skal dit tab erstattes. Hvad du modtager i sygedagpenge , sygeløn eller anden offentlig forsørgelse der ikke er tilbagebetalingspligtig, skal fradrages. Derimod skal udbetalinger fra forsikringsordninger, f.eks. for tab af erhvervsevne via arbejdsmarkedspensionsordninger, der ikke beregnes ud fra det konkrete tab, men som er et forud fastsat beløb, ikke fragå i beregningen af tabt arbejdsfortjeneste overfor en ansvarlig modpart. En opgørelse af krav på tabt arbejdsfortjeneste på månedsbasis kan se således ud:
Mistet løn | kr. 25.000 |
Feriepenge heraf 12,5 % (15 % hvis du har 6 ugers ferie) | kr. 3.125 |
Arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag (f.eks. 8 %) | kr. 2.000 |
kr. 30.125 | |
Med fradrag af sygedagpenge/sygeløn | – kr. 16.500 |
Tab pr. måned | kr. 13.625 |
Tabt arbejdsfortjeneste løber som en midlertidig erstatningspost kun for en periode. Du har krav på tabt arbejdsfortjeneste frem til det tidspunkt, hvor du kan arbejde igen i nogenlunde samme omfang som før skaden. Får du varige begrænsninger i din evne til at få en indkomst ved arbejde, og der derfor skal fastsættes et erhvervsevnetab, stopper tabt arbejdsfortjeneste, når erhvervsevnetabet er vurderet og erstatningen betalt.
En ansvarlig skadevolder, typisk repræsenteret ved et forsikringsselskab, har derfor i tilfælde, hvor skaden medfører varige begrænsninger, interesse i så hurtigt som muligt at vurdere disse, så tabt arbejdsfortjeneste stopper. Der stilles dog visse krav for, at en sådan vurdering af tab af erhvervsevne medfører, at kravet på fortsat tabt arbejdsfortjeneste ophører:
- Vurderingen skal bygge på et forsvarligt grundlag, dvs. at der skal være en tilstrækkelig afklaring til at foretage en vurdering af det midlertidige eller varige erhvervsevnetab
- Skønnet skal være rimeligt
- Der skal være sket udbetaling af erstatning
Disse 3 betingelser skal alle være opfyldt. En udtalelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring der giver tab af erhvervsevne vil normalt stoppe krav på fortsat tabt arbejdsfortjeneste, også selvom skønnet bestrides, medmindre der ikke har været foretaget et konkret skøn fx bare givet en minimumerstatning. Viser et skøn foretaget af en ansvarlig modpart (ofte et forsikringsselskab) at være forkert, men dog udøvet konkret og på et rimeligt grundlag fortsætter krav på tabt arbejdsfortjeneste ikke, men der kan forlanges forrentning af den manglende erstatning for tab af erhvervsevne.
Ydelser du modtager fra din private pensionsforsikring /tab af erhvervsevneforsikring skal ikke modregnes i krav på tabt arbejdsfortjeneste, da der ikke er tale om virkelig skadeerstatning.
Højesteret har i to domme, bl.a. U 2013.508 H, fastslået, at krav på tabt arbejdsfortjeneste skal betales fuldt uden fradrag, selvom skadelidte har andre forudbestående helbredsgener, der begrænser erhvervsevnen i varigt perspektiv. Det gælder, 1) hvis det er ulykken der har igangsat sygdommen/initieret sygeperioden og 2) i hele perioden har medvirket til sygdommen, selvom den altså ikke er den eneste grund til de helbredsmæssige gener. Dette synspunkt bygger på en klassisk årsagstanke; hvis skadelidte indtil ulykken kunne arbejde fuldt ud til trods for anden sygdom, og det er ulykken der starter sygeforløbet, skal der betales fuld erstatning, så længe det er følgerne af ulykken, der bidrager til den fortsatte sygeperiode. Også selvom følgerne af uheldet kun er ”dråben, der fik bægeret til at flyde over”.
Indtræder der efterfølgende og uafhængig af uheldet andre helbredsmæssige problemer (konkurrerende skadesårsager) der selvstændigt ville medføre samme tab helt eller delvist skal der ske fradrag herfor. Det indebærer omvendt, at hvis det tilkomne kun medfører et tab på grund af, at det kommer oveni skadesfølgerne og det konkurrende ikke af sig selv, ville have medført et tab (skadelidte ville have kunnet arbejde videre med det konkurrerende forhold isoleret set) skal der ikke ske fradrag eller højst et delvist fradrag, idet det i så fald er skadesfølgerne, der er en forudsætning for tabet.
Tabt arbejdsfortjeneste er skattepligtig. Man skal være opmærksom på at erstatningen udbetales uden tilbagehold for skat, som du selv skal sørge for indbetales.
Svie- og smertegodtgørelse efter piskesmæld
Loven fastslår, at så længe du er syg, dvs. ikke går på arbejde, og følger et behandlingsforløb eller tilses af læge, har du ret til en godtgørelse, kr. 230 pr. dag (2024 takst – reguleres årligt), dog maksimalt kr. 88.500 (2024), som svarer til godt 1 års sygdom. Hvis du er delvis sygemeldt har du også ret til godtgørelsen. Det praktiseres af mange forsikringsselskaber på den måde, at der udbetales ½ takst. Det synes at være en acceptabel løsning, selvom man ikke kan læse sig til den i loven.
Hvis der bliver varige helbredsfølger, og der fastsættes er varigt mén, stopper svie-/smertegodtgørelsen. Godtgørelsen er skattefri.
Godtgørelse for varigt mén efter piskesmæld
Viser det sig, at generne efter uheldet ikke er forbigående, men vil være varige, hvorved forstås, at de er til stede 1 år efter ulykken, fastsættes der en mengrad. Mengraden har ikke noget med tab af evnen til at arbejde at gøre, men er en kompensation for mistet livskvalitet, som generne medfører. Det er en godtgørelse ikke en erstatning.
Fastsættelsen sker med udgangspunkt i Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende mentabel, som kan læses her.
Whiplash/nakkeskade behandles i tabellens afsnit B. Mengraden går fra mindre end 5 %, for uvæsentlige gener og op. Mengraden for en klassisk piskesmæld med sædvanlige gener er 8-10 %. Hvor der er flere skader, kan mengraden dog være højere.
For hver mengrad er godtgørelsen kr. 10.135 (2024 takst – reguleres årligt). Der sker nedsættelse på grund af alder fra det fyldte 39. år.
Havde du i forvejen gener i samme område, vil der ske et fradrag for forudbestående forhold. Hvis gener fra en tidligere ulykke eller sygdom imidlertid var væk inden ulykken, skal der ikke ske fradrag. Der skal heller ikke skal ske fradrag, fordi man efter ulykken finder ud af, at du havde en latent sygdom, f.eks. slidgigt, der hidtil ikke havde givet symptomer. Fradrag kan kun ske, hvor der i forvejen var gener, eller der foreligger en ret sikker prognose for, at der uanset ulykken ikke var sket, ville være opstået lignende gener indenfor kortere tid.
Har du en ulykkesforsikring, fastsættes udbetalingen herfra også på baggrund af mengraden. Der kan dog være vilkår i forsikringsbetingelserne, f.eks. om fradrag for forudbestående lidelse selvom denne ikke gav symptomer, der kan medføre en anden vurdering end den foretaget i ansvarssagen. Den erstatning, du får fra en ulykkesforsikring, skal ikke fradrages i din erstatning fra den ansvarlige skadevolder.
Godtgørelsen er skattefri og kreditorbeskyttet,
Erstatning for tab af erhvervsevne efter piskesmæld
Viser det sig, at ulykken ikke kun medfører forbigående gener og begrænsninger i arbejdsevnen, men medfører, at der i varigt perspektiv er nedsat indtjeningsevne ved arbejde, stopper tabt arbejdsfortjeneste og i stedet erstattes det fremadrettede tab med en erstatning for tab af erhvervsevne. Erstatning for tab af erhvervsevne er en engangserstatning.
Tab af erhvervsevne er den økonomisk “tungeste” post i et erstatningsopgør, da den principielt skal erstatte indkomsttabet frem til pensionsalderen. Beregningen af kravet er dog til en vis grad standardiseret i loven.
Først fastsættes erhvervsevnetabsprocenten. Den beskriver i procent, hvor stor nedgang i indtjeningsevne du har. Går du ned til halv løn, vil den være 50 %. Det er dog ikke et krav at du var i løngivende arbejde – det er også muligt for skadelidte der havde, men ikke udnyttede deres erhvervsevne til indtægtsgivende arbejde at få fastsat et erhvervsevnetab, idet det der skal kompenseres er den mistede erhvervsevne uanset om den blev udnyttet eller ikke. Den skadelidte der gik hjemme og passede hjemmet eller den der før skaden arbejdede f.eks. 25 timer fordi resten af tiden blev anvendt på familien, og efter skaden fortsat arbejder 25 timer og dermed får samme løn, men som ikke længere kan lave arbejde i hjemmet m.v. derudover, skal have fastsat en erhvervsevnetabsprocent på samme måde som havde skadelidte gået fuld tid på arbejde. I beregningen af erstatningen indgår også årslønnen. Var årslønnen 12 måneder inden uheldet præget af usædvanlige omstændigheder som f.eks. opstart af virksomhed, ledighed eller andet, skal årslønnen skønnes. Den skal også skønnes, hvis du kun midlertidigt, f.eks. på grund af børn, arbejdede nedsat tid.
0,50 x 300.000 kr x 10 = 1.500.000 kr.
Kapitalfaktoren 10, der bruges, fremgår af loven. Hensigten er, at du med erstatningen og en rimelig forretning kan kompensere for dit tab af arbejdsfortjeneste frem til pensionsalderen. For at tage højde for, at den ældre skadelidtes erstatning skal dække færre år end den yngres, nedsættes erstatningen fra det fyldte 29. år.
Erstatningen er skattefri og kreditorbeskyttet.
Andet tab – behandlingsudgifter og advokatudgifter
Har du andre rimelige tab, skal de også dækkes. Det kan f.eks. være udgifter til transport til og fra behandlinger, samt behandlinger og medicin, dog kun så længe behandlingerne er helbredende. Ved varige følger af et piskesmæld, vil behandlinger kun være lindrende, hvilket betyder, at du efter 3-6 måneder ikke længere får dækket dine behandlingsudgifter.
Du får efter fast praksis et bidrag til dine advokatudgifter. Der er tale om et bidrag, ikke en fuld betaling. Sandager Advokater kræver kun betaling af dig, hvis du har fået en erstatning. Har du spørgsmål til erstatningsposterne så udfyld kontaktformularen eller ring os op på 45 93 21 50 til en gratis og uforpligtende drøftelse.
Comments are closed.